• Facebook
  • Instagram

About me

Makeup By Zatil Bukhari


A bit about me

Hailing from the outskirt of Kuala Lumpur, this science stream graduate is passionate about all things related with beauty and makeup at a very tender age.

Aside from having to self-taught herself to learn the skills, she also took the effort to attend makeup courses from local academies (Redglow Academy, Giat Mara) to enhance her abilities.

Your Professional Makeup Artist

Zatil Bukhari

Personal info

Zatil Bukhari

A full-time Makeup Artist since 2011, specialising in Beauty / Bridal Makeup.

Phone number: +6 013 226 1818
Instagram: makeupby_zatilbukhari
Facebook: Makeup By Zatil Bukhari
E-mail: zatil.bukhari@gmail.com

Portfolio

My latest makeovers


Latest Makeup!

Assalam semua!
Dah lama tak update blog.Maaf ya sbb saya mmg busy tahun ni.
Ramai yang msg saya tanya if saya masih buat makeup. Jawapan saya "Ya...masih buat makeup".
Cuma saya mmg jarang update blog skrg. So kalau nak tgk hasil2 makeup saya yang baru2 boleh follow instagram saya:

makeupby_zatilbukhari (https://www.instagram.com/makeupby_zatilbukhari)

Tapi, utk post ni saya upload gambar makeup yg terbaru ya

13 Disember 2015
Petaling Jaya, Selangor
Makeup Persandingan Fara & pasangan












Job ni dgn kerjasama pihak Kahwin Jom Design dgn package kahwin all-in RM 15,000!! Siap dpt baju sanding baru lagi tau uolls! Kalau nak tau pasal pakej kahwin ni blh contact pihak Kahwin Jom Design.

Kalau nak tempah makeup atau nak minta quotation makeup blh contact saya seperti di bawah:





Whatsapp tau! Atau blh juga melalui email:

zatil.bukhari@gmail.com

Cepat book slot ya!

Makeup lagi

Haa ni nak hapdet makeup plus hairdo oleh saya. Tapi gmbr rambut dari belakang lupa la nak amik...hadoii

30 Mei 2015
Bukit Jelutong, Shah Alam
Majlis bertandang Marina









Ni gmbr dari blakang....agak2 boleh nmpk tak rambut dia? He he







Macam biasa, nak contact saya boleh melalui:

Whatsapp: +6013-2261818
Email: zatil.bukhari@gmail.com

Late update!!!

Salam semua!

Alamak.....baru tersedar last update blog bulan 4 lepas. Patutlah ramai yg msg saya tanya samada saya masih buat mekap ke tak.

Hehe maaf ya. Saya busy dgn aktiviti harian sampai lupa nak update blog.

So alang2 nak update meh saya share gambar antara hasil2 makeup terbaru:


2 Mei 2015
Meru,Klang
Majlis Bertandang Ashikin










-

16 Mei 2015
Serendah, Selangor
Mekap Sanding Atiqah





















Berminat?

Kalau ada pertanyaan atau ingin membuat tempahan mekap, boleh hubungi saya seperti di bawah:

Whatsapp: +6013-2261818
Email : zatil.bukhari@gmail.com

.
.
.

Update!

Salam.

Lately ni saya busy ya amat sampai tak sempat nak update blog. Sampai asik di tanya "masih buat makeup ke?"

Ya...saya masih aktif makeup ye ;)

Ni saya curi sikit masa terluang utk update gambar antara hasil makeup yg terbaru

5 April 2015
Teluk Panglima Garang
Majlis Persandingan Safiqah & pasangan


tiada brow trimming/cukur
tiada false lashes
** request utk solekan mata yg tidak heavy supaya mudah ditanggalkan utk wudhu'




Ni sebelum & selepas:






Mcm biasa, sebarang pertanyaan atau tempahan makeup boleh terus hubungi saya seperti di bawah:

Whatsapp +6013-226 1818

ATAU

Email zatil.bukhari@gmail.com

Makeup Nikah Maszulifah

Salam :)

Kali ni nak update gmbr makeup utk si cantik manis ni dan ni ialah penutup untuk bulan Februari 2015

28 Feb 2015
Teluk Gong, Pelabuhan Klang
Majlis Pernikahan




Sebelum/Selepas     

Sebarang pertanyaan atau berminat untuk menempah khidmat solekan dari saya, sila hubungi saya seperti yg berikut:

WHATSAPP/SMS : 0132261818
EMAIL : zatil.bukhari@gmail.com

Makeup Nikah di Hulu Selangor

Salam

Rasa mcm lama je tak update entry. Busy 😭

Anyway, kalau nak tau sebelum ni ada buat contest FREE makeup di instagram.

Ha nak habaq yang hari ni nak hapdet hasil makeup untuk pemenang hari tu...yaaayyy!!!

Meh nengok:

31 Jan 2015
Hulu Selangor
Makeup Nikah










Ha uolls pon minat nak makeup mcm ni dari saya?? Cepat2 WHATSAPP 0132261818 atau email ke zatil.bukhari@gmail.com kay!

Awak nak makeup macam mana?

Simple makeup?
"No makeup" makeup?
"Natural" makeup?
Heavy makeup?

Sebagai makeup artist, saya selalu tanya client atau bakal client hasil makeup yang mereka ingin kan.

Dan saya memang akan sarankan mereka tunjuk contoh gambar makeup yang mereka suka.Kerana apa? Sebab lain orang ada lain kefahaman atau guna terma yang berbeza2 tentang sesuatu hasil makeup.

Even antara makeup artist pon maybe akan guna terms yang berbeza so maybe pada yang memang tidak tahu pasal makeup ni akan jadi confused.

So, sini saya bagi guideline/reference apa yang SAYA faham dan saya gunakan utk masa skrg & akan datang:

"NO MAKEUP" MAKEUP




-sebelum (kiri) dan selepas (kanan)
-ini sepatutnya NATURAL MAKEUP yang sebenar


SIMPLE MAKEUP








-foundation dan bedak nipis
-tiada shading & highlight
-tiada pembetulan/correction bagi masalah kulit (jika ada hanya minimal sahaja)


STANDARD BRIDAL MAKEUP




- lebih foundation & bedak untuk cover kulit bermasalah
- tambahan correction untuk bahagian kulit bermasalah jika diperlukan
- shading & highlight untuk naikkan atau bentuk muka
- ada extra produk digunakan untuk makeup tahan sepanjang hari


Dan lihat pula contoh gambar di bawah ini:




-nampak hasil makeup mcm simple je kan?
-tapi tengok pula contoh masalah kulit yang dihadapi.
-makeup ini mungkin nampak "simple" tapi sebenarnya sukar dibuat sebab nak cover masalah kulit yang dihadapi.
-foundation dan bedak digunakan juga agak tebal supaya masalah kulit boleh ditutup dengan baik


Jadinya, simple atau tak bukan bergantung pada apa yang awak lihat tetapi pada susah atau senang untuk menghasilkan sesuatu makeup itu.

Harap entry saya ini dapat beri gambaran yang jelas pada uoll semua,ok?

Jika masih tidak faham atau ada soalan, jangan segan silu untuk hubungi saya:

SMS/WHATSAPP : 0132261818
EMAIL : zatil.bukhari@gmail.com

Dan jom follow account instagram saya

makeupby_zatilbukhari

Makeup Dinner di Pullman Putrajaya

Assalam.

28 Disember 2014 saya ada job di Hotel Pullman Putrajaya.

Both client ni nak attend wedding di Hotel Pullman tapi wedding waktu malam sooooo sebab tu iolls bagi title "makeup dinner" heheee

Joom tengok hasil makeup:

(P/s: Dua-dua tak pakai false lash. Dan cuba perhatikan bentuk mata they all....even mata ala cina ni pon boleh dapatkan hasil solekan mata yang cecantiks gituu...)

(P/s/s: maaf kalau lighting tak cantik sbb hotel guna lampu kuning + waktu malam)










Nak book or nak survey je dulu? Boleh

Whatsapp/SMS 0132261818
Email zatil.bukhari@gmail.com
PM facebook : Whortleberries makeup

Harga insyaAllah mmg berbaloi dengan hasil & servis dari sayaaa ! :)

Makeup Sanding Zati

Assalam

25 Disember 2014
Dewan Perdana,Keramat
Majlis Sanding / Resepsi Zati











Before & After






Nak tanya or nak tempah makeup? Boleh contact:

Whatsapp/ SMS : 0132261818
Email : zatil.bukhari@gmail.com

Jom follow instagram saya untuk tengok hasil2 makeup yang lain:

Instagram : makeupby_zatilbukhari

Services

What I can offer You


Bridal

Special makeup for your big, wonderful day; be it for engagements or even weddings.

Events, Special Occasions

From dinners to convocations, don't worry, I've got you covered.

Photoshoots

Have a corporate shoot or product shoot coming up? Best to look polished!

Avant-Garde

For projects that require experimental themes, especially for magazine photography or fashion runway.

Personal Makeup Classes

This program emphasizes the fundamental essentials of personal makeup and everything you need to know to enhance your natural beauty.

Bridal Rental

Feast your eyes with the beautiful pelamin and wedding attire available from Kahwin Jom Design rental services.

FAQs

Most Common Questions Asked


  • Area

    Which area do you cover?

    Although most of my makeup jobs are in Klang Valley areas, I am willing to cover other areas outside Klang Valley. To date, I've also had jobs in Perak, Negeri Sembilan, Melaka and Terengganu. Do contact me for further info.

  • Transportation

    Do you go to client's place?

    Yes. However, transport charge might be added to the total price depending on your location.

  • Events

    What events do you cover?

    I provide makeup service for bridal makeup, engagement, dinner or to attend weddings, private photoshoots or product commercial photoshoots. If you have events that require makeup service, please feel free to contact me for enquiries.

  • Brands

    What makeup brands do you use?

    I use several high quality makeup brands such as Graftobian, Inglot, MAC, Bobbi Brown, Urban Decay, Smashbox, Sleek, etc. I use only the best products for my clients; the ones that are personally tried, tested and I love.

  • Sensitive Skin

    I have sensitive skin. What should I do?

    If you have sensitive skin but interested with my makeup service, kindly contact me for further consultation.

  • Groups

    Do you provide makeup service for groups?

    Yes. However, I only accepts maximum of 5 person per group at one time.This number may change depending on the makeup theme / time allocation. Kindly contact me for further information.

Contact

Get in touch with me


Address

Shah Alam and Klang, Selangor, Malaysia

Phone number

+6 013 226 1818

Email

zatil.bukhari@gmail.com